ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > TMO Alım Fiyatları hakkında

05/05/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mesut Köse, 4 Mayıs 2010 tarihinde geldiği Adana’da basına yaptığı açıklamada; TMO´nun her yıl olduğu gibi 2010 yılında da buğday piyasasını düzenleme konusunda gereken hazırlıkları sürdürdüğünü belirterek TMO´nun bu yıl yaklaşık 300 merkezde buğday alımı yapacağını kaydetmiş ve "Geçen yıl ton başına 500 TL, artı 50 TL bakanlık primi olmak üzere 550 TL ödendi. Bu yıl da fiyatların aynı düzeyde olacağını bekliyorum" demiş.

Habere göre Köse, temel görevlerinin dengeyi sağlamak olduğunu, bu sebeple piyasa fiyatlarını yakından gözlemlediklerini belirtmiş, hasat süreciyle birlikte oluşturulan politikaların kamuoyuna açıklanacağını, geçen yıl 4 milyon ton civarında buğday, 1,4 milyon ton arpa, 200 bin ton mısır alımı yaptıklarını, bu yıl alım oranlarının henüz netleşmediğini ancak önümüzdeki süreçte rakamların netleşeceğini söylemiştir.

Buğday alım fiyatlarının belirlenmesi sırasında rekolte, enflasyon gibi unsurların dikkate alındığını vurgulayan Köse’nin "Çiftçi, geçtiğimiz yıl alım fiyatlarından memnun kalmıştı. Bu yılki fiyatın da tatmin edici düzeyde olacağını düşünüyoruz" şeklindeki sözleri de basında yer almıştır.

Oysa hatırlanacağı üzere geçen yıl açıklanan buğday alım fiyatları, maliyetin altında olduğu gerekçesiyle tatmin edici bulunmamış, sektör temsilcileri tepki göstermişlerdir.

Fiyat açıklanmadan önce yapılan bir değerlendirme şöyledir:
Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, ülke genelinde bu yıl 19-20 milyon ton buğday elde edilmesinin beklendiğini ancak fiyatların geçen yıla göre yüzde 20 düştüğünü kaydetti. İthal buğdayın piyasaya girmesinden yakınan Tezcan, “Halen Samsun ve Mersin limanlarından ülkeye ithal buğday giriyor. Bunu anlamak mümkün değil. Hem ithal buğday hem de yaşanan ürün bolluğu, fiyatları geçen yıla göre yüzde 20 düşürdü. Serbest piyasada oluşan fiyat 40 kuruş civarında. Buna rağmen daha da düşer umuduyla ürün alan yok“ dedi.

Fiyat açıklandıktan sonraki bir değerlendirme ise şöyledir:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan hububat müdahale alım politikasının, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını bildirdi. Bayraktar ´´Açıklanan 50 kuruş buğday kilogram fiyatı maliyetin altında kalmıştır. Bu fiyat alım sırasında en düşük kalite buğdayın fiyatı kabul edilmeli ve kalite kriterleri yükseldikçe fiyat belli oranda yükselmelidir. Kısacası açıklanan fiyat taban fiyat olmalı, tavan fiyat olmamalıdır. Açıklanan bu fiyata göre, çiftçinin en azından maliyetini karşılayabilmesi için prim miktarının kilogramda 11 kuruş olması gerekmektedir. Ancak prim miktarı kilogramda 5 kuruş açıklanmıştır. Alımlarda ödemeler peşin yapılarak piyasanın düşmesine fırsat verilmemelidir. Yapılan açıklamadaki bir aylık vade oldukça uzun bir süreçtir. Aksi halde iki yıldır yaşanan kuraklığın ardından bu yıl beklenen verim artışının çiftçi gelirine olumlu etkisi olmayacaktır. Açıklanan bu fiyat geçen yıl kilogramda 56 kuruş olan piyasa fiyatlarının altında kalmıştır.” dedi.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- TMO Yönetim Kurulu Başkanı Köse, geçen yıl açıklanan fiyatın tatmin edilemez bulunmasını ve bu çerçevede tepkileri bilmesine rağmen neden böyle bir açıklama yapmıştır?

2- Köse’nin "Çiftçi, geçtiğimiz yıl alım fiyatlarından memnun kalmıştı.” Sözleri bu gerçekler ışığında yalan olmuyor mu?

3- Yine Köse’nin “Bu yılki fiyatın da tatmin edici düzeyde olacağını düşünüyoruz" şeklindeki sözleri üreticilerle alay etmek, onları boş bir ümide sevk etmek olmuyor mu?

4- TMO Yönetim Kurulu Başkanı’nın yukarıdaki açıklamalarına katılıyor musunuz?

5- Katılmıyorsanız, bu açıklamanın düzeltme cihetine gidilmesi talimatını verecek misiniz?

6- TMO Yönetim Kurulu Başkanı Köse’nin sözlerinin düzeltilmesi sağlanarak, ilave olarak üreticilerin beklediği somut bir müjde verebilir misiniz?

,

,